Cavia's

Partner

Cavia's zijn absolute groepsdieren. Je maakt hen dus niet gelukkig door hen alleen te houden, ze zullen vast en zeker een soortgenootje missen. Hoeveel aandacht je ze ook geeft, als mens (of konijn/hond/kat/...) kan je dit niet vervangen. Alleen caviavriendjes kunnen goed communiceren met elkaar, liggen lekker tegen elkaar aan, knabbelen samen van de gegeven lekkernijen én zijn altijd samen, ook als jij bent gaan werken of gaan slapen. De makkelijkste combinatie is een duo en in dit geval is het aan te raden om een gecastreerde beer te nemen met een zeugje. In bijna alle gevallen gaat dit gewoon goed maar ook met duo's van hetzelfde geslacht kan het levenslang goed gaan, al heb je bij die combinatie zeker wel vaker problemen. Ook groepjes zijn mogelijk, dan voorzie je best een gecastreerd beertje per 2-4 zeugjes. Best ga je hiervoor langs bij een goed cavia-asiel, zij kennen hun cavia's, zullen meedenken welke cavia's je bij elkaar zet en laten je niet in de steek als het thuis toch nog stroef loopt. Ivm koppelingen geven wij nog steeds info, ook laten wij nog koppelingen hier door gaan dus contacteer ons gerust indien je hierover vragen hebt.

Huisvesting

Cavia's houden ervan goed te kunnen rondlopen maar zijn vaak eerder schuw. Hoe groter het verblijf hoe beter maar je voorziet best veel schuilmogelijkheden zoals huisjes/brugjes waar de cavia's zich in of onder kunnen verstoppen. Voor twee cavia's wordt ongeveer 2m2 aangehouden als minimumoppervlakte. Verdiepen vinden ze niet zo fijn en als je dan toch een trapje gebruikt, zorg dan dat deze niet te steil is, niet te glad en bij voorkeur kunnen ze er ook niet afvallen. 

Cavia's kunnen niet het gehele jaar door buiten verblijven omdat ze geen wintervacht aanmaken. Ze zullen dus kou hebben van zodra de temperatuur zo ongeveer onder de 10-12°C zakt en kunnen ook niet goed tegen een koude/natte ondergrond. Wil je ze dus toch in de koudere maanden buiten huisvesten, doe dat dan best met een verwarmd hok (bv met behulp van een warmtelamp).

In het hok kan je als bodembedekker gebruiken wat je zelf handig vindt zoals zaagsel, aubiose, vlas, hennepvezel, kartonsnippers, geperste kartonkorrels, krantenpapier,... en daarbovenop kan je nog hooi of stro leggen. Let wel op met stro indien jouw cavia's meer stro dan hooi gaan eten. In de ren zelf kan je ervoor kiezen om de cavia's op gras/zand/tegels/dekens te laten lopen. Een ondergrond die glad is zullen ze niet zo fijn vinden. Buiten kan je de ren ook van bovenaf afsluiten zodat roofdieren niet de kans krijgen om de cavia's te pakken.

Of jouw cavia's nu buiten of binnen wonen, verrijking in de vorm van speelgoed van hun verblijf is altijd aan te raden. Je kan verscheidene speelgoedjes kopen of je kan ook zelf aan de slag gaan. Wc-rolletjes die je vult met eten, een groentenslinger, kartonnen dozen met gaten er in,... zijn enkele leuke voorbeelden.

Voeding

Het dieet van een cavia bestaat uit 3 elementen

  • hooi
  • groenten
  • hardvoer

Hooi is het allerbelangrijkste van een evenwichtig menu want het spijsverteringsstelsel van een cavia is gemaakt voor de vertering van vezelrijk en caloriearm voer. Hooi moet dus best onbeperkt aanwezig zijn en liefst geef je hooi van goede kwaliteit (ruikt lekker, niet stoffig). Let op: hooi is NIET hetzelfde als stro. In stro zitten weinig of geen voedingsstoffen en dit dient dus eerder als iets leuks om aan te knabbelen of als bodembedekking. Gras is gelijkwaardig aan hooi (ook lentegras kan geen kwaad; dit is wat eiwitrijker maar zorgt niet voor darmproblemen bij cavia's, gemaaid gras mag je echter niet geven). Hooi heeft trouwens een dubbele functie want naast de nutritionele waarde is het ook erg belangrijk voor de tandafslijting (want de tanden van een cavia groeien levenslang door). Kruiden zijn vers of gedroogd een echte lekkernij. Takken en bladeren van eetbare bomen en planten zijn eveneens erg lekker en gezond.

Wees niet bang om een gevarieerd aanbod aan groenten te geven.

Een mooi voorbeeld van een portie voor 1 cavia per dag is: 1 wortel, een popje witloof, 2 stengels selder, 2 bladeren savooi en 2 blaadjes sla.

Hiernaast zie je een voorbeeld van de hoeveelheid die wij geven aan een caviaduo.

groenten cavia

Een lijst van eetbare groenten, bomen en planten vind je hier onderaan de pagina.

Geef maximum 15g/kg lichaamsgewicht. Weeg dit af en gebruik daarna steeds een maatbekertje want de ervaring leert dat “een handje” na verloop van tijd steeds een grotere portie wordt. Cavia's die hooi, groenten en eventueel een beetje biks krijgen zijn heus niet ongelukkig omdat ze geen snoepje krijgen. Kan je jezelf toch niet bedwingen geef dan steeds een klein stukje en liefst niet iedere dag. Voorbeelden zijn heel hard brood, een stukje trosgierst, een zonnebloempitje of een klein stukje fruit (¼ van een appel is nog véél te groot). 

Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken of opslaan dus moet dit uit zijn voeding halen. In korrels voor cavia's zit dan ook meer vitamine C dan in een voeder voor konijnen of andere knaagdieren. In principe krijgt een cavia die een rijk menu krijgt van groenten en caviakorrels (die liefst niet te lang bewaard zijn want dan daalt de waarde aan vitamine C in het voer aanzienlijk) voldoende vitamine C binnen.

Echter een cavia die ziek is, drachtig is, stress meemaakt, nog groeit,.. heeft een dubbele behoefte aan vitamine C. In dit geval wordt er dus best vitamine C gesupplementeerd, dit kan mbv tabletjes. Een cavia die te veel vitamine C binnenkrijgt zal het teveel weer uitplassen dus dit is ongevaarlijk.